فوم آتش نشانی
- مقالات فنی
- یکشنبه 5 شهریور 1402
- 1 نظر
فوم آتش نشانی مجــموعـــــه ای از حباب های ریز، فشرده و پایدار بوده که چگالی کمتری نسبت به ترکیبات هیدروکربنی دارند و لذا برروی اکثر هیدروکربن ها و حلال های غیرقطبی شناور می شوند و ضمن پوشش سطح مایع مشتعل موجب اطفاء حریق می گردند. حباب های کف در فوم های آتش نشانی از سه ماده: آب، کنسانتره کف و هوا تشکیل شده است. وقتی این سه ماده به نسبت مناسب مخلوط شوند، یک پوشش همگن از حباب های چسبنده و مقاوم را تشکیل می دهند.
محلول فوم که به عنوان محلول پیش مخلوط نیز شناخته می شود، ترکیب مناسبی از آب و کنسانتره فوم می باشد. نسبت 3 درصد بدین معنی است که 3 قسمت کنسانتره فوم به 97 قسمت آب اضافه می شود تا 100 قسمت محلول فوم به دست آید.
در اطفاء حریق های ناشی از اشتعال نفت خام و مشتقات آن، فوم های آتش نشانی یکی از موثرترین و کارآمدترین مواد اطفائی بوده که به مدیریت و کاهش خسارات برخی از سخترین حریق های ممکن یعنی آتش سوزی های عظیم نفتی کمک می نماید. متأسفانه برخی ترکیبات فلوئوروکربن ( PFAS - Poly Fluoro Alkylated Substances) موجود در فوم های آتش نشانی، خصوصا" فوم های AFFF آنها را به مواد شیمیایی بسیار خطرناک برای آتش نشان ها و همچنین آلوده کننده محیط زیست تبدیل نموده است که استفاده از این مواد را در بخش های بسیاری از جهان ممنوع و یا محدود نموده است و تلاش برای جایگزینی اینگونه فوم ها با رده های دوست دار محیط زیست ادامه دارد.
سالهاست که از فوم به عنوان یک ماده موثر در اطفاء حریق های نفتی استفاده میشود. بر خلاف سایر عوامل خاموش کننده ( نظیر آب، پودرهای خشک شیمیائی، CO2 و ...)، یک فوم آبی پایدار می تواند آتش ناشی از اشتعال مواد هیدروکربنی را با مکانیزم خنک کنندگی و جدا کردن منبع شعله و نهایتا" خفه نمودن حریق به شکلی موثر اطفاء نماید. اگر از آب به عنوان ماده اطفاء کننده برروی هیدروکربن استفاده شود، بعلت سنگینی آب نسبت به هیدروکربن ها، آب به بخش پایین هیدروکربن فرو رفته و تأثیر کمی بر خاموش کردن یا پوشش بخار خواهد داشت. اگر دمای ماده سوختی به بالای 100 درجه سانتیگراد برسد و در این حالت از آب به عنوان ماده اطفائی استفاده گردد، آب در زیر سطح سوخت می جوشد و به اطراف پرتاب می گردد ( پدیده Boil Over ) که عملا" فرآیند اطفاء سوخت را از کنترل خارج کرده و آتش را گسترش می دهد. به همین دلیل، فوم همچنان به عنوان اصلی ترین ماده اطفاء حریق برای تمام خطرات ناشی از اشتعال هیدروکربن هایی می باشد که در آن ها حمل، پردازش، ذخیره یا به عنوان منبع انرژی استفاده می شود.
مواد اولیه سازنده فوم آتش نشانی چیست؟
به طور کلی فوم های آتش نشانی را از موادی همچون آب، حلال های مختلف، ترکیبات کف زای شیمیائی ، رنگدانه و غیره تولید می نمایند. در ادامه به برخی از این مواد اشاره می گردد:
رقیق کننده ها: اصلی ترین ماده در رقیق کردن فوم، آب می باشد.
حلال ها: انواع مختلفی از حلال ها در ساخت فوم های آتش نشانی مورد استفاده قرار می گیرند. بیشترین میزان از حلال ها معمولا" در تولید فوم های شیمیایی خصوصا" فوم آتش نشانی AFFF استفاده می گردد. در کف های AFFF معمولا" از درصد بالایی از ترکیبات گلایکول اتر که حلال های مخرب محیط زیست می باشند، استفاده می گردد. این رده از حلال های شیمیایی جدای از اثرات سمی بر محیط زیست برای سلامتی آتش نشان ها نیز مضرر بوده و می بایست دقت لازم در عدم تماس با بدن صورت گیرد.
مواد فعال سطحی: سورفکتانت ها و یا مواد فعال سطحی از دیگر مواد شیمیایی بوده که معمولا" بصورت وسیع در فوم های آتش نشانی استفاده می گردند. این ترکیبات پایه و ماده اصلی ایجاد حباب در فوم های شیمیایی خصوصا" فوم AFFF می باشند. کف آتش نشانی AFFF معمولا" به مقدار زیاد محتوی رده های مختلف از سورفکتانت های شیمیایی می باشد.
پروتین های هیدرولیز شده : ترکیبات پروتینی از شگفت انگیز ترین مواد مصرفی در فوم های آتش نشانی می باشند. این ترکیبات که از هیدرولیز دانه های گیاهی و یا ترکیبات حیوانی تولید می شوند، به عنوان نخستین مواد طبیعی کف زا در فوم های آتش نشانی مورد استفاده قرار گرفتند. هیدرولیز دانه های گیاهی و مواد حیوانی حاوی ترکیبات طبیعی پروتینی موجب ایجاد ماده ای کف زا و با حباب های ریز و بسیار مقاوم در برابر حرارت می گردد که عملا" نقش همان سورفکتانت های شیمیایی موجود در فوم های AFFF را در برابر حریق ایفاء می نماید. نکته جالب توجه اینکه در حالیکه مواد طبیعی پروتینی از نظر زیست محیطی کاملا" سازگار با محیط زیست بوده و هیچ گونه سمیت و یا ضرری را برای آتش نشان ها ایجاد نمی نمایند، در عملکرد حریق نیز این مواد به مراتب دارای پایداری و مقاومت بهتری نسبت به سورفکتانت های شمیایی موجود در فوم های AFFF می باشند. برهمین اساس طبق استانداردهای بین المللی حداقل مدت زمان مقاومت فوم های AFFF نسبت به حرارت و بازگشت حریق می بایست 10 دقیقه باشد در حالیکه برای فوم های پروتینی FP و FFFP این زمان حداقل 15 دقیقه می باشد. جدای از مقاومت بسیار خوب این مواد نسبت به حرارت، وجود ماده جامد بالا در فوم های پروتینی (حدود 45%) نسبت به فوم های AFFF (حدود 5%) باعث سنگینی فوم های پروتینی، و نتیجتا" امکان پرتاب بهتر توسط مانیتورهای کف پاش جهت اطفاء مخازن می باشد.
فوم آتش نشانی معمولا" به دو دسته کلی تقسیم می گردند:
کف های آتش نشانی را با توجه به عوامل مختلفی تقسیم بندی می کنند. برای مثال، عواملی همچون ساختار شیمیایی، روش ساخت، درجه انبساط و غلظت، کلاس حریقی که میتوانند اطفا کنند و … همگی در این تقسیم بندی نقش دارند. با این حال، به منظور سادگی، فوم های آتش نشانی در دو دسته کلی پروتینی و شیمیایی طبقه بندی می گردند. لازم به ذکر است امروزه با توجه به مباحث و اثار مخرب ترکیبات شیمیائی موجود در فوم های آتش نشانی، خصوصا" حلال های اتری و فلوئوروکربن ها، تولید فومهای شیمیایی خصوصا" فوم AFFF با محدودیت های زیادی مواجه شده است.
فومهای آتش نشانی شیمیایی:
فوم های شیمیایی شامل فوم های
1 - High Expansion Foam ( فوم پرتوسعه شیمیایی )
2- فوم AFFF – Aqueous Film Forming Foam (فوم تولید کننده فیلم آبی)
3- فوم AR-AFFF ( Alcohol Resistant Film Forming Foam ) (فوم مقاوم الکلی تولید کننده فیلم آبی)
کف های آتش نشانی شیمیائی معمولا" حباب های درشت و تقریبا" با پایداری اندک تولید می نمایند، لذا این رده از فوم ها برای اطفاء حریق های نفتی با عمق کم و وسعت زیاد مانند اطفاء حریق های سطحی در فرودگاه ها، تاسیسات انتقال نفت خام و مشتقات آنها و آتش نشانی های شهری استفاده می نمایند. سرعت اولیه اطفاء حریق در این رده از فوم ها زیاد می باشد ولی در بازگشت شعله و شعله وری مجدد به مراتب ضعیف تر از فوم های پروتئینی می باشند.